Действие

Терминът „фитостероли” покрива растителните стероли и растителните станоли. Растителните стероли са натурални вещества, присъстващи в храненето като миноритарна съставка на растителните масла. Растителните станоли, които се срещат в природата доста по-рядко от растителните стероли, са хидрогенирани съставки на съответните растителни стероли. Проучвания, започнали през 50-те години, ясно доказват, че фитостеролите понижават цялостния холестерол и LDL-холестерола както при хората, така и при експерименталните животни. Фитостеролите инхибират вътрешно-чревната абсорбция на холестерол и имат дълготраен ефект върху ентероцитите и хепатоцитите. Фитостеролите предизвикват понижение на цялостния плазмен холестерол и LDL-холестерола при приемане на еднократна дневна доза.

Технологията на приготвяне на фитостеролите през 50-те години на 20 век е налагала прием на големи дози, за постигане на техния хипохолестеролемичен ефект. След това започва естерификация на фитостеролите, за да се засили разтворимостта им в мазнини, като по този начин се дава възможност да се употребяват от 1 г до 3 г на ден (като свободни фитостероли).  Тези естерифицирани фитостероли са включени в маргарини и млечни продукти, предлагани в търговската мрежа. Консумацията на от 2 г до 3 г естерифицирани фитостероли на ден намалява плазмения и LDL-холестерол от 8 до 17%.

Микрокапсулираните неестерифицирани свободни фитостероли представляват подходяща форма на фитостерола, тъй като те са действителната активна част на фитостероловия естер. Още повече, не е необходимо те да се приемат едновременно с мазнини, които, в зависимост от вида и количеството, могат да доведат до отрицателен ефект върху сърдечносъдовата система.  Голямото предимство на  LipoStanol+® е, че за първи път дава възможност да се консумират чисти фитостероли, химически необработени. Продуктът е натурален, не уврежда черния дроб както повечето лекарствени средства, няма странични ефекти, съвместим е с всякакви храни и напитки, включително и с алкохол.

 Тестове за ефикасност:

VLDL + LDL-холестерол(mM)

VLDL + LDL-холестерол (mM)

 

 

В опитни групи, хранени с 2% растителни стероли във форма на LipoStanol+® и 2% растителни стероли  във вид на естери,т.нар лош холестерол (VLDL + LDL) се намалява чувствително и при двете групи в сравнение с контролната група.

 

ОБЛАСТИ С АРТЕРОСКЛЕРОТИЧНИ ПОРАЖЕНИЯ

 

Атеросклеротиралите области на аортите са изследвани след 8 седмици. Резултатите показват, че пораженията при хранените с продукта за борба с висок холестерол LipoStanol+® са с 54% по-ниски от тези на контролната група.