Добрият и лошият холестерол

 

Как да разграничим двата вида и кой всъщност е причинител на нашите проблеми с холестерола?

Колко ти е ?! Без някакви претенции за статистическа достоверност, но според чисто битови и аматъорски наблюдения, има голяма доза вероятност това да е най-често задавания въпрос между мъже. За съжаление след определена възраст (някъде около 35) обикновено става дума за ... кръвно налягане ... или за нивото на холестерол. Многоточията имат за цел да предупредят, че и двете реалности (а може да става дума и за реални проблеми) са прекалено обширни, за да могат да бъдат изчерпателно обхванати тук.

Безспорно е, че определено има някаква връзка между тях, но при кръвното нещата се смятат за пределно ясни и физически осезаеми – всеки може да измери неговите стойности по няколко пъти на ден и то без особени усилия. От друга страна един чисто физически дискомфорт, като болки в тила и т.н. подсказва за съществуващ проблем.

При проблеми с холестерола нещата стоят по малко по-различен начин – измерванията му изискват усилия (посещение на специализирана лаборатория) и обикновено високите му нива се диагностицират в една вече проблемна фаза.

И все пак, каква е ролята на споменатия холестерол в човешкия организъм?Добър или лош холестерол - той винаги присъства в телата ни! Нашите тела всъщност произвеждат цялото количество холестерол, от което се нуждаем. Нивото на кръвния холестерол може да бъде завишено поради прием на различни храни. Завишението в нивата на нашия холестерол се асоциира с атеросклероза – отлагането на плака, която стеснява или напълно блокира кръвните пътища, а резултатът е инфаркт или инсулт.

Съществуват два главни типа липопротеини, които работят в противоположната посока.  Low-Density Lipoproteins (LDL) пренасят холестерол от черния дроб до останалата част от тялото. Когато нивото на т.нар. LDL холестерол е прекалено високо, той се отлага по стените на кръвоносните съдове. Това е причината LDL холестерола да се нарича  още и лош холестерол.

High-Density Lipoproteins (HDL) пренасят холестерола обратно от кръвния поток към черния дроб, където холестерола се преработва и бива елиминиран от тялото. HDL намалява вероятността кръвен холестерол да бъде отложен по стените на кръвоносните съдове. Това е причината HDL типа да се нарича и добър холестерол. 

С други думи, ако изобщо може да  се говори за добра новина, а не за напомняне, и двата вида холестерол – добър и лош – могат да се контролират. Целта е техните стойности да бъдат измерени навреме и приведени в оптимално съотношение.

Новини

  • 1
  • 2

Мнения на потребители

  • Боян Георгиев
  • Иван Чолаков

Няколко години бях с наднормено тегло и логично нивата ми на холестерол станаха опасно високи. Постепенно обаче започнаха да се

Още...

Имах сериозни проблеми с високи нива на лош холестерол. Търсих безуспешно решение няколко месеца докато не попаднах на Липостанол+. Продукта

Още...

Мнения на специалисти

  • д-р Портарска
  • д-р Петрова
  • д-р Филипова

Имам проследени десетки случаи на пациенти със завишени норми на холестерол, на които съм изписвала хранителната добавка ЛИПОСТАНОЛ+.

Още...

Все повече хора идват при мен със завишени нива на холестерол. Започнах да им препоръчвам да се възползват от продукта

Още...

Работя с Липостанол+ от няколко месеца и съм много довлна от резултатите. При всички пациенти приемали продукта редовно се забелязва

Още...