Ефикасност на LipoStanol+®  за намаляване на холестерола

 

Обобщение

LipoStanol+® представлява 70% микрокапсулирани, микронизирани, неестерифицирани свободни борови фитостероли и фитостаноли, направени на прах чрез патентована технология.

Микрокапсулацията позволява неестерифицирани свободни фитостероли лесно да се разтварят и във водна, и в маслена среда, докато микронизацията осигурява засилването на хипохолестеролемичния ефект чрез улесняване на доброто диспергиране в чревния тракт.

Анализът на клиничните резултати подкрепя мнението, че неестерифицираните свободни фитостероли и фитостаноли имат ясен хипохолестеролемичен ефект в плазмата, изразяващ се в намаляване на LDL-холестерола. Това напълно отговаря на широкоприетата интерпретация, че не-естерифицираните свободни фитостероли са активната половина на фитостероловия естер (Нормен, 2000 г.). Токсикологичната информация за фитостероловите естери, които са по-разпространени от свободните фитостероли, е също така приложима и за неестерифицираните фитостероли (Научен комитет по храните, 2003 г.).

 Едно от приемуществата на микрокапсулираните неестерифицирани свободни фитостероли пред фитостероловите естери е възможността те да бъдат добавяни към продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини. Друго потенциално предимство на микрокапсулираните неестерифицирани свободни фитостероли е по-малкото понижаване на бета-каротена в сравнение с фитостероловите естери (Ришел, 2004 г.), въпреки че това наблюдение трябва да бъде доказано.

 Наличните експериментални данни (Калпе – Бердиел, 2005 г. и 2006 г.) показват, че LipoStanol+® има хипохолестеролемично и антиатерогенно действие. LipoStanol+® проявява положителните ефекти, характерни за неестерифицираните свободни фитостероли, които са подобни на тези на естерифицираните фитостероли.

 

Ефикасност и безопасност на фитостеролите

През 2002 г. Третият доклад на Националната образователна холестеролна програма на Съединените щати (най-голямата американска програма, посветена на понижаването на холестерола на населението като средство за намаляването на сърдечносъдовите заболявания) препоръча употребата на фитостероли като терапевтична възможност за намаляване на плазмения холестерол.

Европейският Орган по безопасност на храните, чрез неговия списък  „Диетични продукти, храни и алергии” (виж референции от Научния комитет по храните 2000 г. и 2003 г.), заключава, че употребата на фитостероли е безопасно за хора. Той препоръчва консумацията на фитостероли да не превишава 3 г/ден. Продуктите, съдържащи фитостероли, не трябва да се консумират от кърмещи и бременни жени и трябва да бъдат избягвани от пациенти, страдащи от рядкото наследствено заболяване Ситостеролемия.

Новини

  • 1
  • 2

Мнения на потребители

  • Боян Георгиев
  • Иван Чолаков

Няколко години бях с наднормено тегло и логично нивата ми на холестерол станаха опасно високи. Постепенно обаче започнаха да се

Още...

Имах сериозни проблеми с високи нива на лош холестерол. Търсих безуспешно решение няколко месеца докато не попаднах на Липостанол+. Продукта

Още...

Мнения на специалисти

  • д-р Портарска
  • д-р Петрова
  • д-р Филипова

Имам проследени десетки случаи на пациенти със завишени норми на холестерол, на които съм изписвала хранителната добавка ЛИПОСТАНОЛ+.

Още...

Все повече хора идват при мен със завишени нива на холестерол. Започнах да им препоръчвам да се възползват от продукта

Още...

Работя с Липостанол+ от няколко месеца и съм много довлна от резултатите. При всички пациенти приемали продукта редовно се забелязва

Още...