Aлкохол и холестерол - тайната е в баланса

За повечето от нас вечерята по подразбиране е придружена от “едно малко” със салатката. Полезно ли е обаче за здравето ни да консумираме алкохол? Ако да, то колко често и в какви количества да приемаме такъв, за да не повишим излишно нивата си на LDL холестерол.

Изследвания в областта на високия холестерол доказват, че умерената и балансирана употреба на алкохолни напитки не само не вреди, а точно обратното спомага борбата ни с т.нар. лош холестерол. Това е факт чрез повишаването на неговия естествен враг - добрият холестерол, познат и като HDL холестерол.

Доказан факт е, че нивата на HDL могат да се повишат с до 12% при хора употребяващи една или две алкохолни напитки дневно. Нивата на LDL холестерол от своя страна могат да се понижат с от 4 до 8% при умерена консумация на алкохол. Освен това умерената консумация на алкохолни напитки намалява с 50% и риска от смърт вследствие на сърдечна болест.

Това обаче естествено не означава да се отдадем изцяло на алкохолни удоволствия без оглед на приетото количество, защото, ако нужното за нашето здраве количество алкохол бъде надвишено, то ефектът не се мултиплицира,  а става точно обратното. Както в много сфери от нашия живот и за контрола на високия LDL холестерол е нужно да се потърси баланс.

Какво обаче е това “правилно количество”. Отговорът е разочароващ за по-горещите почитатели на чашката – трябва да се консумира  не повече от едно или най-много две алкохолни питиета дневно за мъжете и едно – за жените. Едно питие се равнява на 50 мл концентрат (ракия, водка, уиски), чаша вино (200 мл), или 1 бира (500 мл).

Тоест ако един мъж приема между 3 и 14 питиета седмично, то неговият потенциален риск за сърдечно-съдово заболяване е точно 0,69, докато при тоталните въздържатели е 1, което говори за директните ползи от умерената консумация на алкохолни напитки. При жените ситуацията е доста сходна. Ако жена консумира между 3 и 7 малки алкохолни питиета за 7 дни, то опасността от сърдечни проблеми при нея е 0,62 при отново 1-ца за тези дами, които не приемат никакви спиртни напитки.

Как стои обаче въпросът с холестерола и други напитки, каквито са чаят и кафето?

Чаят е доказан като полезна за здравето напитка. Освен, че той ободрява, то той спомага и за пречистването на нашия организъм от токсините и подобрява общият ни имунитет. Чаят е високо ценен и при проблеми, произтичащи високи нива на лош LDL холестерол.

По-спорни си остават въпросите, касаещи кафето. Редица учени смятат нефилтрираното кафе т.е. от джезве или кафеварка за враг на високите нива на нашия LDL холестерол. Съдържанието на нефилтрираното кафе, влияещо върху повишаването на холестерола е кафестол и маслото кафеол. Тези две съставки на кафето повишават нивото на LDL холестерол в организма ни, както и това на триглицеридите. Кафето за жалост не влияе на стойностите на HDL холестерола, но повишава нашето кръвното налягане.

Изводи?

Какъв е изводът? Подобно на умереността при консумацията на храна, разковничето е в умереността и балансираният прием, за да си гарантираме редуциране на риска от сърдечни проблеми и високи нива на нашия LDL холестерол.

Новини

  • 1
  • 2

Мнения на потребители

  • Боян Георгиев
  • Иван Чолаков

Няколко години бях с наднормено тегло и логично нивата ми на холестерол станаха опасно високи. Постепенно обаче започнаха да се

Още...

Имах сериозни проблеми с високи нива на лош холестерол. Търсих безуспешно решение няколко месеца докато не попаднах на Липостанол+. Продукта

Още...

Мнения на специалисти

  • д-р Портарска
  • д-р Петрова
  • д-р Филипова

Имам проследени десетки случаи на пациенти със завишени норми на холестерол, на които съм изписвала хранителната добавка ЛИПОСТАНОЛ+.

Още...

Все повече хора идват при мен със завишени нива на холестерол. Започнах да им препоръчвам да се възползват от продукта

Още...

Работя с Липостанол+ от няколко месеца и съм много довлна от резултатите. При всички пациенти приемали продукта редовно се забелязва

Още...