Празниците и опасния лош холестерол

 

Празници без преяждане? Мисията е възможна!

В последно време става така, че празниците по дефиниция се свързват със сериозно преяждане, което лигично води до повишаване нивата на лош холестерол, както е по-известен LDL холестерола. Не минава повод, без човек да успее да изяде за една вечер храна, която в нормални условия му стига за 3-4 дни. Освен количеството, проблем е и съдържанието на храната- в специални случаи човек е склонен да прекали с мазни, богати на калории и холестерол блюда. Особено тежка е ситуацията при зимните празници – студеното време и многото свободни часове у дома предразполагат към кулинарни упражнения в кухнята и здравословни изпитания с лош холестерол за организма.

В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да не се лишавате от удоволствието да похапнете добре, без това да се отрзаи драматично на стомаха ви и на нивото на лош холестерол в организма ви.

Като начало можете да хапвате начесто, вместо цял ден да гладувате, залисани в приготовления, и като седнете на трапезата да наваксате пропуснатото. Това определено ще ви осигури чуство за дискомфорт и ще развали празника ви. Добре е да избягвате комбинациите от няколко ястия с голям обем и висока калоричност. Например вместо да погълнете стабилна порция свинско месо със добро количество задушени картофи, можете да го хапнете със салата от червено цвекло и моркови или други сезонни зеленчуци. Така ще си осигурите чуство за ситост, но стомахът ви няма да се претовари и след няколко часа ще сте готови за следващата порция вкусотии, без да атакувате с лош холестерол своя организъм.

Добре е ако вкарате в празничното си меню храни, които спомагат организма в борбата му срещу лошият холестерол. За щастие част от тях традиционно присъстват на коледната и новогодишната трапеза. Това са ядките, фасулът и червеното вино. Но внимавайте с количествата - и ядките и бобът са тежки и трудносмилаеми, а виното е полезно, но в умерени граници.

Между храненията заложете на плодовете, вместо на тестените и сладките неща, а ако много ви се прияде нещо сладко - вземете няколко блокчета натурален шоколад. Той е  е пълен с антиоксиданти и понижава нивото на лош холестерол в човешкяи организъм.

Пийвайте повече чай и заменете слънчогледовото олио и кравето масло със зехтин, това също ще подобри храносмилането ви и ще намали количеството погълнати вредни мазнини, редуцирайки нивата на холестерол. Най-важното е да не забравяте, че празниците са време да угодите повече на душата, отколкото на тялото си и все пак бъдете внимателни, ако това може да повлияе вашето здраве трайно.

Новини

  • 1
  • 2

Мнения на потребители

  • Боян Георгиев
  • Иван Чолаков

Няколко години бях с наднормено тегло и логично нивата ми на холестерол станаха опасно високи. Постепенно обаче започнаха да се

Още...

Имах сериозни проблеми с високи нива на лош холестерол. Търсих безуспешно решение няколко месеца докато не попаднах на Липостанол+. Продукта

Още...

Мнения на специалисти

  • д-р Портарска
  • д-р Петрова
  • д-р Филипова

Имам проследени десетки случаи на пациенти със завишени норми на холестерол, на които съм изписвала хранителната добавка ЛИПОСТАНОЛ+.

Още...

Все повече хора идват при мен със завишени нива на холестерол. Започнах да им препоръчвам да се възползват от продукта

Още...

Работя с Липостанол+ от няколко месеца и съм много довлна от резултатите. При всички пациенти приемали продукта редовно се забелязва

Още...